14.3 C
Amposta

Al descobert gran quantitat de sediments a Mequinensa per la disminució de l’aigua embassada a Riba-roja d’Ebre

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

El nivell d’aigua embassada a l’embassament de Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre) ha disminuït un 10% l’última setmana, del 93 al 83%, suficient per treure a la llum una enorme quantitat de sediments acumulats a la desembocadura del riu Segre, davant del nucli urbà de Mequinensa. S’estima que l’acumulació d’aquests fangs es tradueix en un impacte econòmic que ronda els 400 milions d’euros els darrers deu anys i que serien conseqüència del desembassament de Barasona a mitjans dels anys 90 que, a més, ha suposat la pèrdua de 1.100 llocs de treball.

L’Ajuntament de Mequinensa ha emès un comunicat informant que reclamarà a l’organisme de la conca i a la concessionària de l’explotació hidroelèctrica el compliment de les condicions que van quedar fixades en la concessió dels embassaments de Riba-roja d’Ebre i Mequinensa, i que es faci el manteniment al qual estan obligats. Així, intentarien evitar recórrer a la presa d’accions legals, fet que no descarta.

Des de l’Associació Sediments han publicat aquesta notícia assegurant que això passa perquè no s’aplica el Pla de Gestió Integral dels Sediments de la Conca i que aquests fangs són els que haurien d’arribar al Delta de l’Ebre.

Vista panoràmica del nucli urbà de Mequinensa, on es veu els sediments que han quedat al descobert © Ajuntament de Mequinensa
Imatge de Mequinensa abans de la disminució de l’aigua embassada a Riba-roja d’Ebre © Ajuntament de Mequinensa

La consultora Smartpint va elaborar un estudi en què va xifrar l’impacte econòmic del desembassament de Barasona en 393 milions d’euros entre el 2011 i el 2020, així com la pèrdua de 1.100 llocs de treball procedents del sector industrial i turístic. No només suposa un impacte econòmic, sinó també importants perjudicis cap a Mequinensa, ja que se suma a la construcció dels dos embassaments i al tancament més recent de l’activitat minera.

A més, critiquen que el projecte de recuperació del llit i millora de l’estat ecològic del riu Segre a la confluència amb l’Ebre, valorat en 13 milions d’euros, quedés sense executar-se per manca d’assignació pressupostària encara comptant amb totes les autoritzacions requerides, inclosa la Declaració d’impacte mediambiental (DIA). En aquest sentit, al·ludeixen a les estimacions de la mateixa consultora sobre l’estalvi de 18 milions d’euros per a Endesa en tributs per incompliments concessionals, així com que les administracions públiques reben 45 milions.

Si aquest projecte s’hagués acabat executant, haurien finalitzat els problemes de captació d’aigua per a ús agrícola i també haurien disminuït les afeccions per inundabilitat en cas d’avinguda al polígon industrial Riols.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -