14.3 C
Amposta

Ajuntaments, cooperatives i regants de les Garrigues i Ribera d’Ebre, contra la “invasió” de “macroparcs” de renovables

Rebutgen que ocupin terrenys agraris de regadiu i reclamen un desplegament "ordenat i equitatiu" arreu del país

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

Ajuntaments, cooperatives agràries i comunitats de regants de les Garrigues Altes i la Ribera d’Ebre han subscrit aquest divendres a la Granadella (Garrigues) un manifest amb què expressen la seva “preocupació” davant el “desembarcament massiu de macroprojectes eòlics i solars per part de grans companyies elèctriques especulatives” en aquestes comarques. Rebutgen que ocupin zones agrícoles i consideren “malversació de diners públics” inutilitzar terrenys de reg on l’Administració ha invertit molts diners amb nous projectes de regadiu. Remarquen que no s’oposen a la implantació de renovables però demanen un desplegament “ordenat i equitatiu a tot el territori català” i aposten per un model basat en instal·lacions d’autoconsum.

El signants del manifest ‘Garrigues Altes’ han decidit fer un front comú per exposar públicament el malestar dels veïns d’aquestes dues comarques davant “l’allau” de “macroprojectes” eòlics i solars projectats a la zona, que ja acumula altres instal·lacions similars. De moment, han anunciat que faran arribar el document amb les seves reivindicacions al Parlament i a la Comissió d’Agricultura perquè “s’escolti i es tingui en compte la veu del territori” davant el desplegament de renovables al país. Així mateix, volen sumar adhesions d’altres consistoris, cooperatives i comunitats de regants de l’entorn.

Els representants de les Garrigues Altres i la Ribera d’Ebre són conscients que el país ha d’avançar cap a la substitució de combustibles fòssils per fonts d’energies renovables però reclamen que el desplegament es faci de “forma ordenada i equitativa a tot el territori català” i, sobretot, “sent molt curosos amb zones amb un alt índex de despoblament”. “La concentració de macroparcs a la Catalunya Sud ens porta directament a la desaparició com a pobles i com a territori”, adverteixen.

A la vegada, rebutgen que aquests grans instal·lacions de renovables s’ubiquin en zones agrícoles de regadiu que “sustenten l’economia majoritàriament agrària” de les poblacions afectades i, en tot cas, reclamen que “aprofitin zones marginals i contemplin compensacions encaminades a enfortir el teixit de petits empresaris de la zona”. Alcaldes, cooperatives i regants veuen una “malversació de diners públics inutilitzar terrenys de reg, on l’administració ha invertit quantioses sumes de diner públic al llarg dels anys”, fet que consideren “una molt mala gestió i previsió d’inversió d’aquests diners”, segons recull el manifest.

El document demana al Govern que vetlli “pels interessos generals del territori, al mateix temps que apliqui fórmules de discriminació positiva al món rural”, i l’insten a “planificar, ordenar i regular l’ocupació de sòl agrari en front als macroprojectes” i “preservar el teixit empresarial que hi ha al territori”. “Ha d’ajudar els pagesos a poder conrear les seves terres, i alhora desenvolupar el mosaic agrari, tan necessari per evitar la propagació d’incendis”, afegeix el manifest. També posa el focus en el turisme rural, en concret en l’oleoturisme en què les Garrigues Altes porta treballant des de fa anys, i adverteix que “la massificació de macroparcs suposa una amenaça que provocarà la retrocessió en el camí avançat”. “Ho hem d’evitar per la supervivència de la comarca”.

Els ajuntaments, cooperatives i comunitats de regants de les Garrigues Altes i de la Ribera d’Ebre que han subscrit el manifest preveuen crear un fons d’assessorament jurídic per defensar els interessos de les poblacions que representen “davant les grans empreses especuladores que volen instaurar aquests macroparcs, pensant tan sols en la seva rendibilitat pròpia”.

La signatura del manifest ‘Garrigues Altes’ s’ha fet aquest divendres al centre cívic 1 d’Octubre de la Granadella. Han subscrit el text els alcaldes de Flix, Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa, la Palma d’Ebre, l’Albagés i el Soleràs; els presidents de les cooperatives agràries de Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms, Juncosa i Flix, i els presidents de les comunitats  de regants del Garrigues Sud, del Segrià Sud i del Segarra-Garrigues. Tot i això, alguns d’aquests representants no han pogut assistir a la trobada que s’ha fet a la Granadella i signaran el document durant els pròxims dies.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -