EbreNotíciesSocietat

Agents rurals troben un forn d’oli de ginebre a Riba-roja d’Ebre

Aquests forns estan declarats com a Bé Cultural d'Interès Local i estan protegits

Fran R.- Els Agents Rural informe que han trobat un forn d’oli de ginebre al terme municipal de Riba-roja d’Ebre. Amb aquest descobriment, els agents documentaran la troballa per la seva inclusió en l’inventari dedicat a aquest tipius de construccions.

Aquests forns estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Local i estan protegits.

A Catalunya, n’hi ha a La Fatarella i a Flix, però a Riba-roja és on més forns d’aquest tipus es poden trobar. S’especula, que el terne de Riba-roja, es carregaven els animals per anar a vendre l’oli al Pirineu, a la fira de Salàs del Pallars, per exemple.

L’oli de ginebre és un oli que surt d’una planta que es troba en matollars i boscos clars. Aquest oli té moltes propietats conegudes com, per exemple, que és antisèptic, astringent, diürètic, calmant del dolor de músculs i articulacions i, fins i tot, es deia que era anticonceptiu. També es feia servir en abundància per al bestiar, sobretot per tractar-ne afeccions de la pell. S’obtenia escalfant la part llenyosa del ginebre a molta temperatura fins que supurava un líquid espès, fosc i amarg. Aquesta pràctica va suposar la construcció d’uns forns que eren una espècie d’infraestructures efímeres amb petites canalitzacions excavades per on es recollia el líquid.


 

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close