Opinió

Acabar amb els combustibles fòssils

El nostre temps ens ve donat, de manera real, per èpoques i, en el segle XX, marcat profundament pel bel·licisme, la insolidaritat social, la gran concentració econòmica en molt poques mans o el problema del canvi climàtic. Tot això ens demostra que ens enfrontem a una crisi ambiental, social i econòmica sense precedents, en la qual la degradació dels ecosistemes, les desigualtats socials i econòmiques o la pèrdua de biodiversitats fa que ens preguntem si els governs han estat a l’alçada d’aquests grans reptes i per què segueixen sense fer cap acció contundent per neutralitzar-los. Pel contrari es promouen acords comercials dirigits pels grans lobbys que el que fan és agreujar més el problema i anar guanyant temps per ells, deixant de banda els greus problemes que tenim.

En front a tots aquests greuges, l’organització del grup intergovernamental d’experts en canvi climàtic ( IPCC ) ens avisa que queden només dotze anys per a  poder  salvar el nostre hàbitat  i no superar en 1,5º la temperatura. Es van crear grans expectatives en la cimera del COP24 però, pel que fa els resultats, han decebut  molt, perquè no hi ha cap promesa clara per la qüestió de la temperatura i era un dels grans reptes d’aquesta cimera. Tan sols han aprovat el llibre de regles d’implementació dels acords de París, però no un clar compromís per assolir els objectius específics compromesos per l’acció climàtica. Aquesta divisió,  entre els estats més vulnerables al canvi enfront i els que la bloquegen per diferents raons, ens col·loca en una situació molt crítica que haurem de treballar i resoldre.

Espanya és un dels països que de manera urgent s’ha de posar les piles en la qüestió del canvi climàtic; ha de començar a fer una llei i un pla pel clima i energia per eliminar les subvencions als combustibles fòssils com el carbó i el petroli i un pla per un sistema totalment elèctric  renovable que inclogui el tancament de totes les tèrmiques de carbó i les nuclears com a màxim l’any 2030. Per aquest motiu, és necessari que tots els governs perifèrics, com el govern de la Generalitat, facin la seva feina; aquesta és apretar al central perquè atengui les lleis i recomanacions sobre aquest tema posant en marxa tots els estaments necessaris per a totes les fites que ens portin a la lluita contra el canvi climàtic. No cal dir que,  quan parlem de qüestions globals i greus, ens afecta a tots tant si volem com si no; per això, val la pena ser  solidaris quan es tracte de temes de supervivència. Pensem-hi.   

Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Et pot interessar...

Close
Close