Salut i bons aliments

21/09/2019

UNA DIETA EQUILIBRADA

S’ha de tenir present que tota dieta equilibrada haurà de respectar els principis següents:

1) Aportar l’energia adequada per a cada persona segons la seva edat i les seves circumstàncies.

2) Proporcionar la quantitat adequada d’hidrats de carboni i greixos essencials per a la funció energètica.

3) Cobrir les necessitats de proteïnes.

4) Assegurar l’aportació recomanada de vitamines i minerals.

5) Aportar una quantitat suficient d’aigua i de fibra.

VERITAT o FALS

És preferible el menjar sense gluten.

FALS. Un recent informe sobre l’alimentació infantil presentat per l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, alertava que cada vegada més famílies apliquen una dieta massa restrictiva als seus fills i els retiren de l’alimentació alguns productes com ara el gluten per falses creences sobre el que és una alimentació sana.

QUÈ ÉS?

Què és el metabolisme basal? El metabolisme basal és la despesa energètica necessària per a mantenir les funcions vitals de l’organisme. És a dir, per exemple, la respiració, el batec cardíac, la termoregulació, o la mateixa producció d’hormones. I això en condicions de repòs físic i mental i a temperatura confortable, però amb la persona desperta i després d’un dejuni de 8 a 12 hores.

L’ALIMENT

Avui: el maduixot.

Conté un 90% d’aigua; a causa d’això la seva aportació calòrica és baixa i això fa que sigui una fruita recomanada en dietes hipocalòriques. 100 grams de maduixot representen unes 40 quilocalories. Cal destacar el seu contingut en hidrats de carboni (un 7%), representats per la sacarosa, la fructosa i la glucosa.

LA XIFRA

Les necessitats o requeriment diari nutricional de la vitamina B6 és d’1,5 mil·ligrams. Quantitat que es satisfà menjant 220 grams de llenties o cigrons o un bistec de fetge de vedella de 150 grams.

HISTÒRIES DEL CAFÈ (HOMATIC VENDING)

Fins principis del segle XVII, Aràbia és l’únic productor de cafè. Cap a finals d’aquest segle XVII els mariners holandesos introdueixen les primeres plantacions de cafè, procedents de la Moka, al Iemen, primer a Ceilan (actualment Sri Lanka) i a l’Índia, i després a totes les colònies holandeses d’Àsia.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close