La recuperació d’avions de la Guerra Civil fa que l’aeròdrom de la Sénia es mantingui actiu

L’aeròdrom de la Sénia manté 80 anys després les instal•lacions obertes al públic per a preservar la memòria de l’espai. És però, en una antiga nau de venda de mobles reconvertida en taller, on els membres de l’Associació del Camp d’Aviació treballen intensament en la reconstrucció d’avions de la Guerra Civil espanyola, una iniciativa única a Catalunya i a l’Estat. Després de reproduir el Polikàrpov I-16, ara estan immersos en un repte de major envergadura: el del bombarder bimotor rus Túpolev SB-2, del qual només en queda un altre exemplar al món.
“Avui ja no queden avions de la Guerra Civil espanyola. Va haver una època en què tot el que sobrava s’havia de desguassar”, lamenta José Ramon Bellaubí, president de l’associació. És la seva gran passió, com la de la mitja dotzena de persones que l’acompanyen en aquesta aventura que va començar fa dos dècades amb la recuperació de la memòria del camp d’aviació de la Sénia –en funcionament entre 1937 i 1939-. Amb els anys, però, i després del treball de museïtzació de la casa de comandament del camp, on es mostren fragments de naus, instruments i símbols de les forces aèries dels bàndols enfrontats en l’episodi bèl•lic, el que va començar com una “broma” ha acabat convertint-se en la seva principal tasca: la reconstrucció aeronàutica dels aparells que havien passat per l’aeròdrom.
El de la Sénia, assegura, és un cas únic a Catalunya i a l’Estat espanyol. Només espais com el Museu de l’Aire de l’exèrcit espanyol preserven avions, però a partir dels anys 70. “No hi ha hagut consciència de mantenir la història de l’aeronàutica”, assegura, tot remarcant la manca d’ajuts públics al respecte. Així, al marge d’institucions privades que mantenen alguns petits avions històrics en vol, com la Fundació del Parc Aeronàutic de Catalunya i una altra fundació al País Valencià, apunta que no existeixen pràcticament iniciatives de museus o centres aeronàutics que hagin preservat els avions de la Guerra Civil. Una situació que contrasta amb la d’Anglaterra, els Estats Units o França. “Una cosa tan ràpida com la Sénia, on tenim història, busquem un local i posem el que hi tenim, no hi és”, sentencia.
Per |2018-12-10T10:26:05+00:006, desembre, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada