El Morenillo entra a formar part de les varietats de raïm autoritzades per la DO Terra Alta

La varietat de raïm negre Morenillo estarà inclosa aviat a la llista de les recomanades i/o autoritzades pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) Terra Alta. Aquesta era una reivindicació històrica per a una varietat de raïm que es cultiva únicament a la zona de producció de la DO terraltina i on existeixen vinyes amb gairebé cent anys. En canvi, estava exclosa de la llista de varietats comercials de l’estat espanyol i malgrat haver demanat oficialment a l’INCAVI la seva regularització, ja fa deu anys, no s’acceptava. Ara, amb la tramitació de la nova llei d’ordenació vitivinícola, el Morenillo, com la Carinyena, han aparegut a la llista de varietats comercials catalanes i el Consell Regulador podrà modificar el seu plec de condicions per incloure-la entre les autoritzades.

El sector vitivinícola de la Terra Alta ha renascut en l’última dècada abanderat amb una de les seves varietats autòctones, la Garnatxa (o Vernatxa, com li diuen els terraltins), sobretot blanca però també negra. Produir la tercera part mundial d’aquesta varietat ha servit per oferir un valor diferenciat i per defensar-la com el distintiu de qualitat, guanyat a pols per la Denominació d’Origen i els cellers de la comarca. Però la Garnatxa no és la única varietat autòctona de la Terra Alta ni li és exclusiva. A l’arc mediterrani se’n produeixen més de 200.000 hectàrees.

L’única varietat que només es pot trobar a la zona de producció que conformen els dotze pobles terraltins és el raïm negre Morenillo. Fins ara, el Morenillo no formava part de la llista de varietats de raïm comercials que configura l’estat espanyol i això impedia que la DO Terra Alta la inclogués entre les varietats recomanades i/o autoritzades. No apareixia als etiquetatges, es generaven molts entrebancs amb la certificació dels vins, es camuflava i en alguns casos es registrava com a hectàrea de producció d’altres varietats, tot “esperant que es fes justícia” amb una varietat centenària i singular, molt adaptada a la zona de producció de la Terra Alta.

Per |2018-12-09T21:57:30+00:005, desembre, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada