Les farmàcies de l’Ebre ofereixen tests ràpids, en la Setmana Europea de la Prova del VIH

En motiu de la Setmana Europea de la Prova del VIH, les farmàcies de les Terres de l’Ebre ofereixen material divulgatiu a la població per conscienciar-los de la importància de fer-se el test de la SIDA. De la mateixa manera, també ofereixen fer-se la prova ràpida del VIH.

Els joves es continuen infectant del VIH

A Espanya viuen 145.000 persones infectades, però només 1 de cada 5 ho sap. L’ONU per combatre aquesta malaltia ha marcat l’objectiu 90-90-90per al 2020: que el 90% de les persones infectades estiguin diagnosticades; que, d’aquestes, el 90% estigui en tractament, i que, d’aquestes últimes, el 90% estigui en supressió viral. Espanya és a prop d’aquest objectiu amb un 88-92-94, però com alerta Juliana Reyes, epidemiòloga del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT) i professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, encara hi ha col·lectius, com els joves, que tenen conductes de risc.

Les xifres d’infecció del VIH van millorant, però les últimes dades publicades del 2017 parlen encara de 3.381 nous diagnòstics, dels quals 402 corresponen a joves d’entre 15 i 24 anys. Abans hi havia més por, la preocupació per aquesta malaltia a la fi dels 80 i a començament dels 90 va fer que gran part de la població prengués mesures. «Ara el VIH es coneix, però quan es grata en les percepcions de la gent s’observa que hi ha una manca de coneixement», es lamenta Reyes. «No hi ha una bona salut sexual i reproductiva, els joves tenen conductes de risc i s’estan infectant», alerta.

A Espanya hi ha un diagnòstic més tardà en els homes heterosexuals

«El diagnòstic aquí encara és tardà», es lamenta Reyes. «D’una banda de vegades no es fan proves a persones que són clau, com les que han patit algunes infeccions, com ara la mononucleosi, una hepatitis vírica, o fins i tot una infecció de transmissió sexual; i d’una altra, hi ha col·lectius de risc que no estan accedint al test». «També -afegeix l’experta- hi ha molta gent que no es considera en risc. A Espanya hi ha un diagnòstic més tardà en els homes heterosexuals. Els homes que tenen sexe amb altres homes són més conscients dels riscos que assumeixen, estan més informats».

Les coses han canviat molt des dels anys 80. Dolors Colom Masfret recorda que en aquells anys la gent tenia por de convidar a casa seva persones diagnosticades d’aquesta malaltia. «Ha ajudat molt que els famosos visualitzessin la malaltia», opina. «El temps també ha fet que la gent s’adonés que no és sols cosa del col·lectiu homosexual o de persones amb alguna drogroaddicció, sinó que ningú no està fora de perill si no pren les mesures preventives adequades», recapacita Colom.

Per |2018-11-30T16:14:06+00:0030, novembre, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada