‘El far’, una novel·la sobre una història d’amor ambientada a l’Illa de Buda

L’escriptora Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2018 amb ‘El far’ (Columna), una obra que ha definit com una “història d’amor i d’intriga” sobre una nissaga familiar i “tot el que ha anat covant en el decurs dels anys i els secrets que han anat guardant”. Un protagonista central en la història és el far de l’Illa de Buda, al Delta de l’Ebre.  Roca també utilitza un recurs que no havia utilitzat mai que és donar veu als morts. “Moltes persones que han traspassat els encantaria aclarir malentesos i dir coses que haurien d’haver dit i no ho van fer”, ha dit en una entrevista amb l’ACN.

Roca ha explicat que ‘El far’ és la història d’una nissaga familiar i tots els secrets que han anat guardant els seus membres, “d’aquells que s’amaguen per no fer mal als altres, però que s’acaben podrint i rebroten de la forma més impensada”. De fet, la història arrenca amb la celebració dels 100 anys de l’avi August, el patriarca, i és en aquest context on la néta, la Diana, descobreix o intueix un secret guardat per la seva mare, la Cinta, a través d’unes fotografies familiars. Ella veu la mirada de la seva mare amb un tiet i creu que hi va haver alguna cosa amagada entre ells dos. “Intuir que la seva mare no és qui sembla, li dona força per plantar-li cara”. A partir d’aquí comença la seva recerca. Les fotografies també porten la Diana a voler parlar de temes que mai han estat tractats per la família.

Al llibre també hi apareixen alguns personatges reals com, entre d’altres, Guillermo Borés, actual propietari de l’Illa de Buda, conjuntament amb la seva família, Otelia Brescolí, mestra de l’illa al curs 1949-1950 i Manolita Cabezas, la filla petita de l’Alfredo Cabezas, últim faroner del far de Buda que “va haver de marxar al 38 quan els republicans el van voler cremar per despistar els nacionals”. A través de Cabezas, se sap com es vivia i què va passar al far.

Altres temes que també apareixen a ‘El far’, a través dels seus personatges, és la regressió del delta, en relació a la pujada del nivell del mar, la retenció de sediments als embassaments, el sistema de dics per protegir els deltes i les conseqüències que podia afectar als habitants de la zona.

Per |2018-11-08T13:20:38+00:008, novembre, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada