Uns plafons a la Torre de la Carrova explicaran la maniobra de distracció de la Batalla de l’Ebre a Amposta

La matinada del 24 al 25 de juliol de 1938, el riu Ebre entre Amposta i Campredó va ser escenari d’un dels episodis més cruents i sanguinaris de la Batalla de l’Ebre. La maniobra de distracció de l’exèrcit republicà per intentar creuar l’Ebre a l’alçada de la Torre de la Carrova va costar la vida, en només 18 hores, a més de 700 soldats de la catorzena brigada internacional, coneguda com la Marsellesa i integrada majoritàriament per soldats francesos i belgues, i uns 400 soldats del bàndol franquista. Aquesta maniobra, juntament amb una altra al nord del riu, van servir a l’exèrcit republicà per distraure a l’exèrcit feixista i creuar el riu Ebre pel centre.

És un dels episodis de la Batalla de l’Ebre més desconeguts fins ara i que té tres punts d’interès principals: la zona de la Torre de la Carrova i el Mas de Talarn a Amposta; la Torre de Campredó i la zona del Mas de Bernis a l’Aldea. Coincidint amb el vuitantè aniversari d’aquells fets, els tres municipis instal·laran uns plafons explicatius d’aquesta maniobra de distracció. Ho faran després d’un estudi elaborat per la Universitat Rovira i Virgili i de l’adhesió de tots tres al Comebe (Consorci Memorial de la Batalla de l’Ebre). A més, s’editaran quadríptics amb la informació de la ruta turística que s’estableix entre els tres punts. “Es tracta de posar en valor un episodi de la Batalla de l’Ebre molt desconegut”, assenyala l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, tot posant èmfasi a la voluntat del consistori de desenvolupar un projecte de recuperació de memòria històrica.

És per això i aprofitant aquesta efemèride, Amposta ha iniciat un projecte de recuperació dels espais de la ciutat on se senyalitzaran altres espais com els búnquers o els nius de metralletes.

80è aniversari de la Batalla de l’Ebre

Tanmateix, l’Ajuntament ha dissenyat un programa d’activitats per commemorar aquesta efemèride, que inclouen projeccions de documentals, exposicions, xerrades i rutes guiades. El programa s’iniciarà dimarts 24 de juliol amb l’acte Recordem la Guerra per retrobar la pau, un itinerari comentat dels llocs estratègics de l’inici de la Batalla de l’Ebre fins al Mas de Talarn, on es penjarà una placa commemorativa i de record a les víctimes d’aquell sagnant episodi.

També s’han programat, per a l’octubre, la ruta fluvial ‘Amposta. Espais de Dol i memòria de la Batalla de l’Ebre’; un cicle de documentals a l’Arxiu Comarcal del Montsià l’octubre i novembre i un de conferències al Museu Terres de l’Ebre al novembre o una exposició de cartells al desembre.

Per |2018-07-23T11:35:20+00:0020, juliol, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada