Amposta invertirà prop de 170.000 euros en la segona fase de recuperació de la façana fluvial

L’Ajuntament d’Amposta invertirà prop de 170.000 euros en la segona fase de la recuperació de la façana fluvial de la ciutat. Així es va donar a conèixer en la presentació, dissabte 10 de març, del projecte de Regeneració ambiental i posada en valor de la façana fluvial d’Amposta, en el seu tram entre el Poador i el segon fossat del Castell. Un acte que també va servir per donar per inaugurada la il·luminació de l’arc gòtic restaurat a les acaballes del 2017 i que suposa la primera actuació de recuperació d’aquesta façana fluvial.

“Amb aquest projecte recuperarem un patrimoni històric molt important de la ciutat”, va assenyalar l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. Tomàs, a més, també va voler fer èmfasi en el component social del projecte. “Ens servirà també per recuperar la vida i la vista de la ciutat cap al riu Ebre”, va assegurar. En aquest sentit, Tomàs va fer especial incidència en la sin7ioñgularitat de la façana fluvial d’Amposta: “Al territori hi ha poques façanes fluvials urbanes aquesta, només n’hi ha quatre, i nosaltres tenim la sort de tenir-ne una; ara l’hem de recuperar”. L’alcalde, a més, va recordar que aquest és només un primer pas: “Estem treballant amb el pla director de la façana fluvial, que és molt més ambiciós i que configurarà què volem que sigui la nostra ciutat”, va acabar Tomàs.

El regidor d’Obres, Urbanisme i Activitats, Tomàs Bertomeu, va mostrar-se també molt satisfet per la presentació del projecte i va assenyalar que “Amposta hi ha de creure”, per després afegir: “La càmera de TV3 haurà de deixar d’enfocar el riu i haurà de mirar cap a la façana quan estigui el projecte enllestit”.

Principals actuacions

El projecte, que té un termini d’execució de quatre mesos, inclou actuacions de neteja i eradicació de la vegetació i els arbustos que afectin la imatge i conservació dels béns patrimonials; l’eliminació o substitució d’elements constructius discordants amb la imatge del conjunt, la reparació de diferents elements arquitectònics o la implantació d’il·luminació ornamental a tot el conjunt, entre d’altres. Així es planteja l’eliminació de les males herbes que a causa del manteniment han anat proliferant de manera important en la majoria de murs i racons de la façana. Especialment greu és l’efecte de les figueres i altres espècies arbustives que també es proposa eradicar.

El segon punt sobre el que es vol incidir, és les acumulades en cornises i sortints arquitectònics que contribueixen a l’aspecte de degradació de l’àmbit. Una altra actuació proposada és la minimització de l’impacte negatiu d’alguns elements o solucions constructives discordants. És per això que es planteja arrebossar alguns recrescuts amb acabat de qualitat baixa (paraments de totxana vista, coronaments de murs mal resolts, etc.). En la mateixa línia es planteja de planxa de zinc, i operacions similars en desguassos i canelles d’evacuació d’aigua molt visibles. També es proposa, per exemple, desmuntar un balcó amb un estat estructural precari, fet amb biguetes prefabricades de formigó i revoltons ceràmics vistos; eliminar un seguit de guardapols amb moltes de les peces ceràmiques que els conformen trencades, o enderrocar el coronament de formigó, amb una execució deficient, que remata el mur que delimita la terrassa del mirador del C. Victòria n. 12.

Pel que fa a les actuacions que han de servir per posar en valor els elements patrimonials amb valor, destaquen la neteja i reparació de paraments de fàbrica de maçoneria o carreus. També es restauraran elements singulars com són l’arc de paons del passatge de la finca del C. Victòria, 10 o les escales de la fàbrica de paredat que antigament permetien accedir directament al riu des d’aquest espai. L’actuació principal, però, se centrarà en la restauració de la façana de l’edifici històric situat sobre la hipotètica cova i ruïnes de Santa Susanna, així com en les restes arqueològiques situades al seu entorn. També es dedicarà una atenció especial a l’element constructiu que s’endinsa al riu en la part posterior de la finca del carrer Victòria, 12, construït sobre un possible baluard de les Guerres Carlines. En aquest espai, a banda de netejar i consolidar tots els seus paraments es proposa assentar les bases per crear un futur mirador.

Per | 2018-03-15T13:16:22+00:00 13, març, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari