Diumenges de futbol

Allò sí que era realisme màgic. Engalanar-se, dinar fluixet i anar a l’Estadi Municipal de Tortosa per veure jugar l’equip de la ciutat. Probablement, una de les activitats més tètriques i addictives que recordo del meu impàs entre la infància i la pubertat. Imagineu-vos-ho: un equip de regional format per jugadors amb les plantes dels peus invertides practicant un esport més proper al tir al plat que al futbol. I això cada quinze dies. Si clausuro els ulls, encara puc ensumar l’olor salivosa de les pipes bocaterroses i els perfums de flaires aràbics que es posaven els homes molt homes quan anaven a animar el seu equip. Recordo travessar la porta d’accés a l’Estadi i dilucidar satisfet l’habitual tracaleig de la faramalla circense al complet. Senyors farcits de colesterol fumant i bevent, vídues amb bigoti tirant els trastos a venedors de travessa esquizofrènics i nens de l’Avern corrent en totes direccions a la recerca de tresors oxidats. Un cop superat aquell pandemònium de gent estranya i singular, la vista t’oferia les primeres imatges de la gespa. “Mira, pare! Ja estan escalfant!”, cridava jo assenyalant els jugadors del Tortosa. Com més m’apropava al camp, més dura era la constatació de la realitat: els que tocaven pitjor la pilota eren els nostres. Aleshores venia un moment crucial. Un instant que delimitava cartesianament la línia que separa el gaudi del tedi: l’elecció del seient.

Tenia al meu abast diverses opcions. Totes bones, elementals i directes. Una d’elles era asseure’m al costat de la dona xiscladora. Quan un jugador rival trepitjava l’àrea del conjunt local, aquella dama mastodòntica cridava com si li hagués rebentat el bypass.  Tot i que resultava molest, certament el seu xiscle t’alertava del perill si per raons desconegudes havies perdut el fil del partit. Una altra opció era situar-se prop del venedor de loteria. Emilio. Encara recordo el seu nom. I no és per a menys, la comunitat científica va reclamar de forma vehement el seu cervell per a posterior estudi i anàlisi. “Lamentem informar-vos que, després d’anys d’investigació, només podem determinar que el número premiat és el 32.487 i el reintegrament és el 436”, així resava finalment la nota de premsa emesa per l’Institut de Medicina Regenerativa d’Austràlia. Doncs l’Emilio se situava gairebé a peu de camp i es dedicava a perseguir com un foll l’àrbitre assistent. Aquell venedor de loteria era pura flama. “Abifideputa!”, fou la seva cèlebre frase convertida anys després en epitafi il·lusori sobre una làpida esquerdada. “Abifideputa” (“Àrbitre, fill de puta!”) era una abreviació fruit de la sobreestimulació, l’absència de dents i la calor, però no per això deixava de ser una opció atractiva. Ans al contrari. Homes divorciats valorant diferents tàctiques futbolístiques, pares i mares amb ganes d’agredir algun jugador rival més per insinuacions que per fets consumats, marrecs somniant arribar algun dia a la seva meta, violinistes deprimits malbaratant els darrers instants entre els mortals i estrambòtiques sensacions èbries d’esperit sobrevolant el terraplè de la ignomínia. Com he dit, moltes opcions d’acompanyament; totes bones, elementals i directes.

“Va, va, va! Tortoooosa!”, expulsava per la boca la megafonia instants abans de començar el matx. Era una mena d’imploració: “Vinga va, jugadors del dimoni, no volem més decepcions. També sabem que no us podem exigir en excés, però almenys no xuteu la gespa”. Mai he escoltat un himne que arranqui amb tanta condescendència i comprensió com l’himne del C.D. Tortosa. Acabat el càntic, saltaven els jugadors al camp i començava l’espectacle. Aquí ja tinc poca cosa a dir. Com a molt, si teníem la sort de tenir unes condicions climatològiques huracanades, la pilota dibuixava paràboles estranyes que animaven el partit i a alguna perruca juganera. Cops, pilotes dividides, crits i tríades feien la resta. L’àrbitre xiulava el final de l’encontre i començava el parsimoniós èxode popular de retorn a les llars. Vist així, tampoc guardo un record excels d’aquella època. Del que sí que n’estic completament segur és que aquest text és una oda als records de mig to; aquells que glorifiquen encara més les daurades pàtines de la memòria visual i les tenebroses remembrances dels esfondraments vitals de la nostra carn.

Per | 2018-03-12T13:16:38+00:00 12, març, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari