Ana Burgos: “Ens estem adonant que el ‘no és no’ es queda curt”

L’oci nocturn és un dels espais on la violència de gènere està més normalitzada. A la nit i amb unes copes de més tot sembla permès. Aquest és l’ecosistema per on es mou del 2013 l’Observatorio Noctámbulas de la Fundación Salud y Comunidad, un organisme que investiga i analitza la relació entre la violència de gènere i l’oci nocturn i que a banda d’elaborar un informe anual de l’estat de la situació, també impulsa estratègies per ajudar a combatre aquestes violències a través de campanyes preventives, assessorament als ajuntaments o amb tallers de formació a col·lectius que treballen en el sector de l’oci.

Aquest dimecres amb motiu de la XI Setmana de la Igualtat de la URV el campus Terres de l’Ebre ha acollit una conferència sobre Violències sexuals en l’àmbit de l’oci, a càrrec d’Ana Burgos, del Observatorio Noctámbulas. “L’àmbit del consum de drogues o alcohol dins el context de l’oci nocturn és especialment patriarcal perquè tendeix a criminalitzar la dona i a l’hora a exculpar l’home”, ha afirmat Burgos que s’ha referit a casos concrets com el de la violació col·lectiva a una noia durant els Sant Fermins del 2016.

A una Aula Magna plena de gom a gom, la conferenciant també s’ha dedicat a desmuntar els diferents mites que envolten les agressions sexuals dins d’aquest context com ara que no només les violacions amb força física són violència sexual, sinó que també hi ha violències de baixa intensitat, com els tocaments no consentits o la publicitat sexista que estan a la base del iceberg i que acaben sent la base de les altres violències. Burgos ha posat èmfasi en què “el no és no es queda curt perquè posa el focus en la responsabilitat de les dones, les estigmatitza. Si diuen no són unes estretes o unes calenta-braguetes i si diuen sí són fàcils”, ha assenyalat a l’hora que ha fet referència a determinades sentències judicials que han exonerat presumptes agressors que havien tingut una relació prèvia amb la víctima. “És a dir no n’hi ha prou en dir que no si abans has dit sí?” , s’ha preguntat irònicament.

A l’Estat espanyol, es calcula que només es denuncien un 10% de les agressions sexuals que es cometen, si bé és cert que últimament hi hagut un increment de denúncies el que demostra que cada vegada hi ha més consciència social sobre aquest tema, també dins l’àmbit de l’oci nocturn. Ara bé des del Observatorio Noctámbulas s’ha detectat a través de les seves enquestes que el percentatge de noies que denuncien haver patit agressions sexuals és molt elevat, mentre que el percentatge dels que admeten haver comès agressions és molt reduït. “O ens enganyen o no identifiquen determinades actuacions com agressions”, argumenta Burgos.

La conferència ha estat organitzada pel campus Extens de la URV a Tortosa i l’Observatori de la Igualtat de la URV i ha estat molt participativa. Alguns dels estudiants assistents han explicat que canvien de vorera o simulen que parlen pel mòbil quan algú els interpel·la amb expressions de contingut sexista. Fins i tot alguns tenen aplicacions mòbils per denunciar en directe possibles situacions de risc.

Activitats Dia Internacional de la Dona

Per aquest dijous coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, la comissió 8 de març del campus ebrenc, en col·laboració amb l’Observatori de la Igualtat de la URV ha organitzat la projecció del documental de Pilar Pérez Solano Las Maestras de la República, amb el qual va guanyar el Goya al millor documental del 2014. L’acte tindrà lloc a les 10:00 hores a l’Aula Magna del campus i posteriorment una estudiant llegirà el manifest del 8 de Març al vestíbul.

Per |2018-03-09T12:40:39+00:008, març, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada