Alguna cosa està canviant

La compositora i activista xicana, Julieta Venegas, en unes de les seves millors lletres, que per cert, en té unes quantes, deia: que alguna cosa està canviant, que no es veu a simple vista, però ho sent dins d’ella. Potser és el naixement de l’amor. Un amor desconegut fins llavors respecte a una altra persona, però igual és una altra cosa, un altre sentiment, una altra inquietud. Potser el que neix, en el seu interior, és la consciència de classe dels oprimits, dels sense papers, d’aquells que per una raó positivista no tenen accés als drets més fonamentals.

La veritat és que durant aquest any 2018, tinc la sensació que alguna cosa està canviant, que molta part de la societat globalitzada que ha estat molts anys callada i resignada en un silenci molt profund està començant a sortir, a protestar, a cridar. I és que de cop i volta, sembla que les protestes igual que el capital també es globalitzen, deixen de tenir fronteres. Potser, i sense adornar-nos, aquella aldea global que tant els agrada dir als poderosos i al gran capital està prenent consciència que els seus problemes també són globals, i que els Estats, aquells que en teoria deurien defensar als seus súbdits, ja fa temps que no ho fan.

Tota això ho dic, perquè em ve al cap el rebombori que ha sortit inesperadament a escala de tots els països per la lluita de la igualtat entre gènere. Ha estat un fenomen nou, estrany, global. Les dones de tot el planeta, de totes les races i religions han començat a dir prou. Prou de discriminació sexual, salarial i cultural. Prou d’estar marginades, oblidades i menyspreades. Prou de tanta desigualtat i injustícia. Prou, al cap i a la fi, que sempre guanyin els mateixos i tal com canta, Julieta Venegas, tinc la sensació que alguna cosa està canviant.

 

Batiste Forcadell

Des de la República dels Alfacs

Per |2018-03-07T18:05:30+00:008, març, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada