Ecologistes en Acció denuncia que Vandellòs II ha estat funcionant “de forma perillosa” durant dos setmanes

En un comunicat, Ecologistes en Acció denuncia que la central nuclear de Vandellòs ha estat treballant “perillosament” durant dos setmanes. Una afirmació que arriba després que l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) notifiqués el passat divendres, al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) una parada no programada, degut a una incidència. La causa: el “petit” augment del cabal de l’aigua que es recull als desguassos de l’edifici de contenció.

Segons l’entitat ecologista “s’hauria d’haver parat un mínim de dues setmanes abans del que ho va fer, el dia 2 de març de 2018, per una fuga del circuit primari que afecta la barrera de pressió. La normativa no permet cap fuga d’aquest tipus i obliga a aturar la central instantàniament, però el CSN ha pecat de permissivitat. L’incident ha de ser classificat almenys com nivell 1 en l’escala INES”.

Denuncien que “l’aigua contaminada s’ha detectat en un embornal”. Així, segons fonts de l’entitat asseguren que “la fuita procedeix de la barrera de pressió d’aquest circuit. En aquest cas, i segons les especificacions tècniques de funcionament (ETF), la central hauria d’haver-se aturat quan es va detectar la fuita, donat que el límit permès per a aquesta fugida és zero. Però tot i això, la central va seguir operant malgrat haver-se detectat la fuita des de fa almenys dues setmanes”.

ANAV va comunicar divendres que tot i que l’increment de l’aigua està “molt per sota” dels límits establert en les especificacions tècniques de funcionament de la nuclear, es va decidir deixar d’operar a la planta i dur-la a parada per actuar i identificat l’origen del “degoteig”. Així, volen descartar que no procedeixi de la barrera de pressió. Amb tot, van apuntar que les condicions de la central són segures i que la incidència no va tindre conseqüències per a les persones ni el medi ambient.

Ecologistes en Acció lamenta que “la cúpula del CSN va acceptar l’explicació de l’empresa segons la qual la fugida no procedeix necessàriament de la barrera de pressió, tot i les afirmacions dels inspectors d’aquest organisme”. En aquest punt recorda que “qualsevol fugida de la barrera de pressió, per petita que sigui, és inacceptable”. El CSN va qualificar llavors l’incident com de nivell 0 en l’escala INESVentana nueva, mentre que l’entitat ecologista apunta que si hi ha degoteig ha de ser considerat almenys com nivell 1 (anomalia).

Qualifica l’actitud del CSN “d’excés de permissivitat amb els titulars de les centrals, enlloc de mostrar rigor seguint els suggeriments dels seus tècnics i inspectors”, un fet que segons els ecologistes augmenta inseguretat, “especialment en aquests moments en què les centrals espanyoles estan cada cop més envellides i s’està discutint la continuïtat del parc nuclear espanyol”.

Per |2018-03-12T10:23:33+00:005, març, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada