Condemnen al jove tortosí Andreu Curto a un any de presó per la vaga general de 2012

ACN. Un jutjat penal de Barcelona ha condemnat a un any de presó al jove tortosí, Andreu Curto, pels delictes de danys i contra els drets dels treballadors, en la modalitat de coacció pel seguiment d’una vaga, amb l’atenuant molt qualificada de dilacions indegudes. En canvi, ha quedat absolt de desordres públics i deslluïment de béns. També haurà de pagar 800 euros de multa i 1.270 d’indemnització a l’hotel. El fiscal demanava per aquests fets quatre anys de presó, sota les acusacions de delicte de danys, de coacció en relació als drets dels treballadors i per desordres públics. La defensa ja ha presentat un recurs davant l’Audiència de Barcelona.

El responsable legal de l’hotel en aquell moment era l’únic testimoni de la fiscalia i va explicar que membres del piquet van fer destrosses a la façana de l’establiment, van trencar vidres i van tirar almenys una bengala al vestíbul, cosa que el va omplir de fum i va espantar alguns clients que estaven esmorzant al bar. A preguntes de la fiscal, va dir que el piquet, de més de 50 persones, tenia una “actitud violenta, no amigable” i que va cometre “actes vandàlics”. Com que ell era a la porta, va sortir a parlar amb l’acusat, que encapçalava el grup i s’hauria enfrontat al treballador. Segons el testimoni, el noi participava en els fets, sense concretar quins, i mantenia un “to altiu, no amigable”, ja que el va acusar “d’esquirol”.

Curto va ser arrestat dos mesos després de la vaga i va passar 22 dies en presó preventiva. Això va generar una campanya de solidaritat que ha comptat amb l’adhesió de particulars, entitats i polítics, com l’Ajuntament de Tortosa, que va aprovar una moció en defensa seva.

Segons el seu advocat, Eduardo Cáliz, “aquesta sentència condemna l’Andreu pel simple fet de participar en un piquet informatiu, sense atribuir-li cap acció delictiva més enllà de formar part d’un piquet informatiu. La sentència suposa una perillosa involució en els drets de les classes treballadores i una restricció del dret de vaga i de manifestació. No és propi d’un estat democràtic i de dret condemnar a presó una persona per participar en un piquet informatiu atribuint-li una responsabilitat penal respecte a fets realitzat per tercers. Aquesta sentència materialitza el dret penal d’autor condemnant a l’Andreu pel que és, una persona mobilitzada pels drets laborals i socials, i no pel que ha fet”. En el seu recurs, l’advocat recorda que no hi ha cap prova directa de la participació de Curto en els danys concrets contra l’hotel, i que la fotografia per identificar-lo no ha estat autentificada.

Segons el seu grup de suport, la sentència és “antijurídica i de marcat caràcter polític”, ja que, segons un comunicat, “durant el judici cap dels testimonis van declarar ni tan sols insinuar que l’Andreu causes els suposats danys (trencar dos cendrers i llençar dos petards)”. El jutge arriba a afirmar literalment en la sentència que “resulta irrellevant que l’acusat fos o no la persona que materialment va fer el llançament de bengales o els testos”. A més a més, hi ha hagut diversos fets que han causat una situació “d’indefensió jurídica greu”, com el fet que el jutge no resol en la sentència la impugnació que va realitzar la defensa respecte diverses de les proves presentades per la fiscalia, o que els Mossos d’Esquadra no van aportar a l’expedient judicial una gravació de les càmeres de seguretat de l’hotel on es podia observar la seqüència completa dels fets objecte del judici.

Per |2018-02-16T12:47:23+00:0013, febrer, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada