JARC-COAG anuncia mobilitzacions davant les “insuficients” mesures per la crisi de preus de la fruita dolça

L’organització agrària COAG, de la qual forma part el sindicat català JARC, ha anunciat l’inici de mobilitzacions a totes les regions estatals productores de fruita dolça davant “la insuficiència” de les mesures urgents plantejades pel Ministeri d’Agricultura per abordar la “crítica” situació de les explotacions fructícoles, durant la reunió mantinguda aquest divendres amb el sector. Des de JARC-COAG han lamentat que els compromisos adquirits pel govern espanyol es limitin “a mesures de tipus financer, com una línia amb escàs pressupost d’avals a través de SAECA i a una reducció dels mòduls de cotització aplicats a la renda 2017 d’una part dels productors”. La primera de les protestes previstes la ha estat convocada davant de la delegació del govern de l’Estat a Saragossa. Les mobilitzacions arribaran també a la resta de zones productores, entre les quals Catalunya.

El responsable del sector de fruita dolça de JARC i de COAG, David Borda, ha manifestat que, després de més d’una desena de reunions, “ens veiem obligats a sortir al carrer per reclamar que s’adoptin urgentment mesurades de calat perquè els fructicultors puguin suportar la campanya que ja està en marxa i no es vegin abocats a l’abandonament de les explotacions”. Pel responsable de JARC-COAG, si no s’actua de forma immediata no seran necessàries mesures a mig i llarg termini perquè “no hi haurà explotacions familiars que es puguin beneficiar de les mateixes”. “O és que els grans inversors i capitals aliens al sector agrari, volen treure’ns del mig perquè no entorpim el seu anhelats dividends”, s’ha preguntat Borda.

Des de JARC-COAG denuncien que després de diversos anys, en els quals els preus rebuts pels fructicultors d’arreu de l’Estat han estat “baixos o molt baixos”, la situació actual és “molt complicada i les perspectives per afrontar la futura campanya són molt negatives per falta de liquiditat”. Per aquest motiu, l’organització agrària reitera que el paquet de mesures urgents s’ha de complementar amb l’ampliació de la partida de despeses de difícil justificació del 5% al 10% per a aquells que opten per l’estimació directa simplificada en el càlcul de la renda del 2017; amb ajudes i moratòries per als préstecs contrets i establiment de línies de finançament bonificades i crèdits tous; amb la condonació de les quotes a la Seguretat Social i de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), i amb la recuperació “del màxim percentatge” de subvenció estatal en la contractació de l’assegurança de la fruita. Altrament, JARC-COAG també ha platejat al Ministeri d’Agricultura altres mesures a mig i llarg termini.

El secretari general d’Agricultura i Alimentació, Carlos Cabanas, ha presentat aquest divendres a les organitzacions agràries i cooperatives el ‘Pla Estratègic Sectorial’ del Ministeri d’Agricultura per fer front als greus problemes de mercat que travessa el sector de la fruita dolça, agreujats pel voto rus. El Pla, que es troba en fase de diagnòstic, haurà d’incorporar diferents mesures a implementar per capgirar la situació de manca de liquiditat que viuen els fructicultors de les diferents zones productores de l’Estat.

Asaja reclama un pla d’arrencada i abandó amb dotació financera “suficient” per reestructurar el sector de la fruita dolça. Per la seva banda Asaja ha reclamat al ministeri la necessitat d’incloure en aquest pla, com a mesura “prioritària”, un programa d’arrencada i abandó del cultiu “amb suficient dotació pressupostària” per afrontar una reestructuració del sector. Es tractaria de retallar la producció excedentària per la via de la sortida del sector d’una part de les explotacions, mitjançant el cessament de l’activitat, definint convenientment les seves condicions (espècies i varietats elegibles, condicions de l’abandó i explotacions elegibles), segons ha explicat el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.

L’organització també ha reclamat la posada en marxa d’una organització interprofessional de la fruita “que en reguli la qualitat i en fomenti el seu consum”. Asaja també considera necessàries mesures destinades a millorar el funcionament de la cadena, intensificant el Pla de Controls de la AICA per perseguir les pràctiques de “lliuraments a resultes” i garantint el compliment de l’obligació de contractació de producte, “al mateix temps que insistim en la necessitat d’impulsar els contractes tipus homologats”.

Per |2018-02-06T10:11:42+00:005, febrer, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada