La família de Soriano-Montagut cedeix en dipòsit 62 obres del fons escultòric de l’escultor

La família de l’escultor Innocenci Soriano-Montagut (1893-1979) ha cedit en dipòsit 62 peces de l’artista a l’Ajuntament d’Amposta. D’acord amb els familiars, es tracta del conjunt d’obres de l’artista ampostí que es conserva en un mateix lloc. Els successors de l’escultor i l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, han signat aquest divendres al matí el conveni que formalitza la cessió, que té caràcter atemporal. Les obres seran dipositades, per a la seva conservació i manteniment, al Centre d’Art de les Terres de l’Ebre lo Pati, amb la voluntat de poder organitzar, més endavant, diferents exposicions i iniciatives per difondre l’obra d’un dels artistes ampostins més universals. El fill de l’escultor, Miquel Àngel Soriano-Montagut, ha mostrat la seva satisfacció per un acord que dona compliment a la voluntat del seu pare, per qui la ciutat i la seva gent van ser els grans referents en la seva activitat creativa.

“És una història dedicada a les Terres de l’Ebre i a Amposta en particular. Dedicada a la gent d’aquí, que estimava molt, al foment de l’art i la cultura”, ha relatat, emocionat, el fill de l’escultor, Miquel Àngel, just després de la signatura del conveni que ha tingut lloc al saló de plens d’Amposta. “Per a nosaltres és una satisfacció que l’obra que ell va fer amb el pensament posat en el seu poble, estigui al seu poble”, ha afegit. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha subratllat “l’orgull” que suposa per a la ciutat poder convertir-se en “dipositaris” de les obres “d’una ampostí insigne”. En aquesta línia, ha agraït a la família la “sensibilitat” a l’hora d’entendre que les peces es traslladin a una ciutat que “va portar sempre al cap”.

Aquest llegat, 62 obres en total que formaven la col·lecció familiar, constitueix la part unificada més important de l’obra de l’artista. “Ens comprometem a tenir la tutela, cautela i protecció, però també a fer difusió de l’obra de l’artista ampostí per excel·lència”, ha afegit l’alcalde. Això, ha elaborat, es traduirà en la preparació de futures exposicions i iniciatives encaminades a donar a conèixer el llegat artístic de Sorino-Montagut. “Forma part del conveni: hem de fer promoció de l’obra i ho farem a partir d’exposicions”, ha reblat. No només això, ha avançat Tomàs: al marge del conveni, el consistori s’ha compromès a recobrir de bronze el relleu de treball de guix de l’artista que presideix les escales interiors de la casa de la vila –i on, entre d’altres, hi apareix l’única escultura coneguda de l’escriptor Sebastià Juan Arbó-. “Si ens creiem la seva figura hem d’adquirir moralment aquest compromís”, ha subratllat.

Segons calcula el seu fill Miquel Àngel, l’obra completa de Soriano-Montagut consta d’entre 150 i 200 peces de diferents corrents artística. Des del primer neoclassicisme, el pas pel taller d’Agustí Querol a Madrid, el viatge d’estudis, l’expressionisme o l’etapa final noucentista. “No va estar als circuits comercials, no el va treure mai. Feia literalment el que volia. Va anar per lliure, no imposada ni per modes ni marcats, sinó la que ell entenia en aquell moment”, apunta. La maternitat, el record a la figura de la seva mare, i l’evocació d’Amposta van ser dues de les constants en la seva trajectòria. Després de la Guerra Civil, bona part de l’activitat va estar centrada en el mercat artístic religiós. Prova d’això són els nombroses escultures i passos de setmana santa que va elaborar, peces que es poden veure a Santa Maria del Mar, Tarragona, Tortosa, Oviedao o Salamanca.

Per |2018-01-30T16:47:12+00:0026, gener, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada