Els microplàstics

Segons el programa de les Nacions Unides pel medi ambient les microesferes de plàstic o microplàstics van aparèixer fa una cinquantena d’anys i estaven en productes d’higiene personal ,aquests van substituir els productes naturals que fins a les hores es feien servir. Algunes vegades les innovacions no són tan bones com els científics voldrien o esperen i en aquest cas varen ser nocius pels sistemes marins , aquàtics i la salut per a les persones.

Nombrosos estudis científics ens diuen que els danys a Ecosistemes i la salut de les persones d’aquest material son d’un perill extrem. Els microplàstics els podem trobar en productes que són utilitzats per les persones diàriament com productes de neteja,cosmètics, pasta dental, roba de poliester o cremes per a la pell. Tots ells tenen en els seus components petits trossos de plàstics que s’alliberen quan es fan servir, se’n van pels desaigües i passen pel seu tamany tots els filtres de les depuradores amb molta facilitat i és així com arriben al mar captant tots els contaminants que es troben a les aigües entre ells disruptors hormonals.

Els microplàstics són partícules petites de blàstic que es troben en el medi ambient amb un diàmetre de 5 mm encara que alguns són invisibles a l’ull humà. Existeixen dues classificacions que són els microplàstics primaris que són el resultat directe de l’ús de materials que els tenen incorporats (roba, pasta dentífrica, cremes) , els secundaris que són fragments de plàstic que són produïts per la descomposició de residus de plàstic com ampolles, bosses, etc. Aquestes dues variants de microplàstics es queden en el medi ambient en els nivells alts així com en els sistemes marins i aquàtics. Els fabricants de resines de plàstics que utilitzen per a fer materials han contribuït també a què s’estenguin més en el medi ambient, aquestes resines s’anomenen Nurdies.

Tot i que des del seu descobriment s’han anat investigant, encara se sap molt poc sobre els impactes dels microplàstics tot i que existeixen una gran varietat de mètodes per la seva quantificació però que no permeten que els científics puguin fer comparatives amb estudis existents. Fa poc es va engegar un estudi que permet als científics homologar totes les metodologies que hi han per la identificació que podria ser un gran avanç en aquest camp.

Aquests materials afecten la salut de les persones, ja que ens arriben per la cadena alimentaria i les consumim diàriament. Els microplàstics son menjar pels peixos que els incorporen en el seu menú i és d’aquesta manera com nosaltres entrem en el seu consum. Els mars reben cada any la quantitat de 8 milions de tones de plàstics que s’incorporen a la cadena tròfica. Val la pena que les persones tinguin cura de no deixar residus de plàstic incontrolats, que dirigeixin el seu consum i a l’hora de comprar els productes procurar que els seus components siguin els més naturals possibles i per fer-ho hem de llegir les seves etiquetes. Us desitjo un bon consum i unes bones festes. Pensem-hi.

Per |2018-01-02T10:16:03+00:001, gener, 2018||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada