La cimera de la Terra

Joan Cunill – Tècnic de Medi Ambient

La Cimera de la Terra, que es com s’anomenen les Conferencies de Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el desenvolupament, és bàsicament una trobada de caps d’estats de més de 195 països que treballen per arribar acords sobre medi ambient, canvi climàtic, biodiversitat i desenvolupament. Des de la primera cimera feta a Estocolm fins l’última que ha començat a Bonn, han passat 45 anys i 23 cimeres, i els acords presos en aquest temps no han estat del tot satisfactoris per les parts. Els governs compromesos sembla  que parlen molt, però que fan poques accions en la direcció correcta, a més aquestes estan encapçalades per els mateixos que produeixen les grans contaminacions del planeta. Així en  les comissions de treball  hi ha una gran majoria d’empreses multinacionals fòssils, d’infraestructures, telecomunicacions, transport representades pels seus delegats molt superior als delegats de  la societat civil, que lluiten contra el canvi climàtic. Per això és molt dubtós el resultat final.

Estem parlant d’una pujada de les temperatures que avui és una realitat  com a conseqüència de la massificació de la població amb més  gasto energètic i de les tecnologies que es fan servir per el desenvolupament tecnològic e industrial provocant l’augment dels combustibles fòssils, els aerosols, la producció de ciment o la desforestació.  Han estat els causants de l’augment de la temperatura terrestre i  marina. Per això les veus mes qualificades en la qüestió   diuen que no ens podem donar el luxe d’esperar i que tenim d’actuar de manera urgent, perquè tots estem en el mateix vaixell.

Els científics que treballant en aquest repte es refermen en que el problema està molt lluny d’arreglar-se, ja que l’augment de temperatures i de CO2 a l’atmosfera i els huracans així ens ho indiquen. Els últims tres anys ens marquen una tendència d’escalfament a llarg termini que haurà de patir el planeta. M’entres l’OMS (Organització Mundial Salut) diu que cada any es moren més de dotze milions de persones a causa del canvi climàtic (contaminació de l’aire, la terra, l’aigua) i que ens afecta a tots els ciutadans d’arreu del món. Molts haurem de canviar el nostres hàbits de consum si volem donar una possibilitat al nostre futur, sabem com acabar amb els combustibles fòssils i com moderar el consum energètic així com revisar a la baixa el nostre consum de carn i  hauríem de posar-hi en totes aquestes mesures la ramaderia  que es la responsable del 15% d’emissions i encara no esta en els plans de protecció del medi ambient.

L’única manera d’aturar aquest mal son del canvi climàtic és mantenir el 80% de combustibles fòssils a sota terra sense extreure’ls i desenvolupar una economia baixa en carboni d’acord amb els límits que tenim plantejats. Un altre solució és donar més protagonisme al món local perquè treballin la qüestió del medi ambient en tots el seus aspectes cosa que seria de gran ajut. Encara estem molt lluny dels compromisos del COP 22 i la crida que fan els científics sobre el tema sembla que els països la ignoren. Lo més greu és que no volen creure que el canvi està produït per l’home. Ho interpreten com una cosa natural i que  no la poden controlar.  És hora d’assumir totes les nostres responsabilitats. Pensem-hi.

Per |2017-11-13T11:04:14+00:0013, novembre, 2017||0 Comentaris

Deixeu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada