Alcanar reconverteix el tradicional Mercat Iber en un festival referent al país

Alcanar ha reconvertit el tradicional Mercat Iber, que celebra des de fa 20 anys, en un festival que vol ser un referent a Catalunya en la promoció del patrimoni i la cultura iber. L’han batejat amb el nom de Tyrika, una misteriosa gran ciutat iber que va estar situada entre el delta de l’Ebre i Peníscola, i se celebrarà els dies 14 i 15 d’octubre. El festival estrenarà un concepte on barreja tota mena d’activitats, per a totes les edats, amb l’objectiu de fer més present la cultura dels ibers en l’imaginari col·lectiu. Des d’Alcanar és vol promocionar el propi patrimoni iber per convertir els ciutadans en ambaixadors d’aquest actiu turístic i cultural. Entre les novetat destaquen una zona de tabernes i escenificacions de la vida quotidiana a la Moleta del Remei.

L’objectiu del Festival és doble. D’una banda, “projectar a l’exterior el patrimoni iber del nostre municipi, atenent la seua singularitat i, sobretot, la importància del jaciment  de Sant Jaume, que està permetent reescriure i reinterpretar elements cabdals de la cultura ibera i pre-ibera. Aquest assentament, juntament amb el jaciment de la Moleta del Remei i el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers, formen un conjunt amb gran potencial”, ha explicat Jordi Monfort, regidor de Turisme.

D’altra banda, i en clau més de proximitat, “volem que el festival contribuïsca a apropar a la ciutadania a la civilització dels ibers. En definitiva, aconseguir que, mitjançant les diferents activitats, tant els més menuts com els més grans, es puguen sentir més propers als seus orígens”, ha afegit.

El vessant més divulgatiu del Festival girarà al voltant de l’exposició “La taula dels Ibers” que, en paraules de Mar Villalbí, conservadora del Museu de les Terres de l’Ebre, “desvetllarà la importància dels diferents estris de taula dels assentaments canareus per entendre els canvis en l’organització social i política, així com la connectivitat amb altres civilitzacions”. Al llarg del cap de setmana també se celebraran les jornades de portes obertes al poblat de la Moleta, la conferència “20 anys recuperant la història enterrada d’Alcanar”, a càrrec del professor David Garcia, i els diversos tallers, recreacions i escenificacions de la vida dels ibers.

En el Festival tampoc hi faltaran les diferents actuacions i espectacles de carrer ambientats en l’època iber o les passejades amb poni i carro. A més, enguany, s’habilitarà una zona de tavernes, on es podrà beure i tastar el menjar iber.  També es podrà gaudir del treball dels artesans de la terrissa, la pauma, el teler o el tint, entre d’altres, i de la resta de parades que tradicionalment ha acollit el mercat.

Per |2017-10-16T09:10:10+00:0026, setembre, 2017||0 Comentaris

Deixeu un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.