El Museu Terres de l’Ebre exposa la Col·lectivitat General d’Amposta, 80 anys després

Divendres, 15 de setembre s’inaugura la primera exposició sobre la Col·lectivitat General d’Amposta. Es
tracta del primer projecte de l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) a les Terres de l’Ebre, desenvolupat gràcies al finançament de l’Ajuntament d’Amposta i amb el suport del Consroci del Museu de les Terres de l’Ebre mitjançant un dels ajuts a la recerca etnològica concedits l’any 2016. “Quan la ribera no tenia amo. Crònica de la Col·lectivitat General d’Amposta” és el títol de l’exposició que s’inaugura aquest divendres a les 19:30h al Museu de les Terres de l’Ebre. Es tracta d’unes imatges que s’han positivat per primer cop per a l’ocasió, just quan fa 80 anys que van ser realitzades. L’exposició també inclou documentació fins ara inèdita sobre el procés d’incautacions, mapes topogràfics de la ribera i la garriga i cartells d’època. Es podrà visitar fins el 12 de novembre.

Així, es podran veure números de la publicació El Explotado (1932) al voltant de la qual s’articulava el discurs anarquista ampostí i diferents peces sobre la col·lectivitat publicades durant la guerra a Solidaridad Obrera, ¡¡Campo!! o Mujeres Libres. Mereix una menció a banda a la sèrie de tres reportatges que la revista gràfica Umbral dedicà a la col·lectivitat escrits per Lucía Sanchez Saornil i amb fotografies del valencià “Finezas”.

L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ)

L’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) és un col·lectiu independent i transdisciplinari coordinat per l’antropòleg Andrés Antebi i l’historiador Pablo González que treballa des de l’any 1999 en projectes de recerca històrica i etnogràfica a la ciutat de Barcelona. El seu objectiu principal és combinar les eines pròpies de la recerca social amb la potència evocadora de les arts gràfiques i visuals. En els darrers temps, els seus treballs exploren temes tan diversos com les lluites socials, la història del reporterisme gràfic, les petjades colonials a Barcelona o la construcció col·laborativa de la memòria històrica dels barris des dels fons fotogràfics populars.

El procés de recerca i documentació de l’exposició 1937. ‘Quan la ribera no tenia amo’ ha estat realitzat per Andrés Antebi (antropòleg), Pablo González Morandi (historiador) i Teresa Ferré (periodista). Ferré és qui signa també el comissariat de la mostra.

Per |2017-09-14T16:23:39+00:0013, setembre, 2017||0 Comentaris

Deixeu un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.