La llei del canvi climàtic

Joan Cunill – Tècnic en Medi Ambient

El divendres 28 de juliol el Parlament de Catalunya va aprovar la llei del canvi climàtic sobre les bases de la llei comunitària Europea, configurant els instruments necessaris per la regulació i la seva posada en marxa. Amb aquesta es pren el compromís de desenvolupar diferents lleis claus en la lluita, mitigació i adaptació al canvi climàtic que porten temps reclamant molts sectors de la societat catalana.

L’aprovació de la llei ha estat per majoria parlamentària de tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut. Però el que han vist tots en aquesta llei és la capacitat de fer polítiques per anar cap a una economia baixa en carboni al nostre país. Alguns punts importants són els pressupostos sobre el carboni, la reducció d’emissions de GEH (gasos efecte hivernacle) ampliat a altres contaminants i als objectius de reducció, la transició energètica, transport, mobilitat i la seva renovació, fiscalitat sobre activitats econòmiques i emissions dels grans vaixells.

Aquesta llei és capdavantera a l’Estat i una de les fites més important és la de reduir les emissions de gasos efecte hivernacle (GEH) el 40% al 2030, el 65% al 2040 i el 100% per al 2050, tal com marca el calendari de la UE. I per això es crea el fons climàtic, per impulsar i fomentar les renovables i l’economia verda que inclou una garantia d’accés als recursos bàsics com són l’aigua i l’energia per a persones afectades pel canvi climàtic i la fiscalitat que gravaran aquelles empreses que no controlin o incrementin les emissions de GEH entre altres mesures.

Lleis com aquesta són molt generalistes i polítiques. És per això que una gran part de la mateixa són declaracions polítiques consensuades pels partits que es poden descriure com a declaracions d’intencions que s’hauran de treballar, promoure i coordinar amb les diferents administracions públiques fomentant la participació d’agents socials, econòmics i sobretot amb els ciutadans. La resta són acords per posar en marxa ja atenent només el calendari pactat. Crec que feia falta  aprovar una llei que ens guiï en la lluita contra el canvi climàtic, que ja el tenim aquí, les grans temperatures d’aquest estiu són una clara evidència que el canvi va de veres i que només hi podem posar remei nosaltres sense perdre ni un sol minut més, ja que tot el que perdrem va en detriment de la solució. La llei queda curta per solucionar el gran problema que tenim però crec que poc és més que res per tant hem de començar a desenvolupar-la amb el suport total de la nostra societat. Pensem-hi.

 

 

 

Per |2017-08-11T11:59:08+00:007, agost, 2017||0 Comentaris

Deixeu un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.