Salut i bons aliments

14/12/2019

EL GRUP DELS SUCRES I LA MEL (2a part)

La sacarosa l’edulcorant més utilitzat al món, i per això es pren com a referència per a determinar el poder edulcorant, concedint-hi el valor 1 o 100, segons sigui l’escala de referència. La sacarosa s’utilitza com a sucre de taula i com a component d’altres aliments com: refrescs, productes de pastisseria, galetes, cereals d’esmorzar, sucs, salses de tomàquet i xocolates.

VERITAT o FALS

Els aliments caducats són el mateix que els aliments de consum preferent.

FALS. Data de caducitat i consum preferent són conceptes diferents. La data de caducitat és més restrictiva i es marca amb un dia concret. Els que la porten són aliments microbiològicament peribles i que podrien arribar a causar una intoxicació alimentària i per això un cop passada aquesta data de caducitat no es deuen consumir.
En el cas d’aliments més duradors, s’aplica el concepte de consum preferent.

QUÈ ÉS?

Els greixos trans.

Son els anomenats greixos hidrogenats i greixos parcialment hidrogenats i que són coneguts popularment per greixos “trans”. Es poden trobar en productes com la margarina, les galetes i la brioixeria industrial. Aquests greixos “trans” tenen la capacitat d’augmentar el colesterol en sang.

L’ALIMENT

Els bolets: el seu valor gastronòmic supera el que tenen com a aliment. La quantitat d’energia que aporten és molt escassa (de 25 a 30 quilocalories per cent grams d’aliment) gràcies a l’elevat percentatge d’aigua que contenen i de la gairebé nul·la quantitat de greix. Per tant, es pot considerar un aliment molt baix de calories. Són una bona font de fibra, relativament rics en proteïnes (un 2-8%) i en folats (vitamines del grup B). Els minerals més importants són: el potassi, el magnesi, el zinc, el coure i el ferro…

LA XIFRA

Els mercats i supermercats estan plens dels anomenats “aliments quilomètrics”, que recorren enormes distàncies abans d’acabar als plats de les taules. Un sistema poc sostenible i amb més ombres que llums. Per exemple, més de 2/3 parts dels cigrons que es consumeixen a Catalunya provenen de Mèxic, el que significa un recorregut del producte de més d’11.000 quilòmetres.

HISTÒRIES DEL CAFÈ (HOMATIC VENDING) 

La primera torrefacció del cafè, com molts dels descobriments de la història, va tenir un component de casualitat. Els protagonistes són dos monjos del Iemen que estaven encarregats de la recol·lecció del cafè estaven fent aquesta tasca enmig d’una forta trompa d’aigua.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close