Salut i bons aliments

07/12/2019

EL GRUP DELS CEREALS (2a part)

Quant al valor nutritiu dels cereals en general, de manera global es pot dir que, com ja he mencionat en altres programes, els hidrats de carboni són el nutrient principal, i entre aquests destaca el midó, que constitueix les 3/4 parts de la matèria seca; en aquest grup de nutrients cal destacar també la fibra alimentària.

VERITAT o FALS

La dieta mediterrània és la millor.

VERITAT. Basada en l’elevat consum de fruita, verdura, llegums i cereals integrals, i en el consum moderat de peix, formatge i iogurts, era una dieta que tenia en l’oli d’oliva la principal font de greix i que limitava al màxim el consum de carns vermelles. El consum d’alcohol es limitava a beure vi negre en petites quantitats i només durant els àpats.

QUÈ ÉS?

La hipersensibilitat alimentària.

És una reacció no desitjada o no esperada davant la ingesta d’un determinat aliment. Aquí s’inclouen les al·lèrgies clàssiques i les anomenades intoleràncies alimentàries, com per exemple la celiaquia o la intolerància a la lactosa, en què poden estar implicats mecanismes immunològics, enzimàtics, tòxics o psicològics, entre altres.

L’ALIMENT

El raïm: és un aliment amb baix valor calòric (100 grams representen unes 75 quilocalories); però compte! La pansa –raïm sec i amb molt més sucre– conté unes 320 quilocalories. El raïm fresc proporciona una quantitat important d’hidrats de carboni (en té quasi un 20%), vitamines (A, C, algunes del grup B i E), fibra (un 1%) i elements minerals en petites quantitats (sodi, calci, potassi, ferro, fòsfor…).

LA XIFRA
Algunes dades per a complir amb la dieta mediterrània: Almenys menjar 400 grams al dia de fruites i verdures (això no inclou les patates). Limitar el consum de greix al 30% de la ingesta calòrica. Limitar el consum de sucre a uns 50 grams al dia i el de sal a menys de 5 grams al dia, que és l’equivalent a una cullerada de cafè.

HISTÒRIES DEL CAFÈ (HOMATIC VENDING) 

Cap a l’any 1669, mitjançant l’ambaixador de l’imperi otomà a París, aquesta inicialment glamurosa beguda, el cafè, conquereix l’alta societat parisenca.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close