Salut i bons aliments

02/11/2019

EL GRUP DE LES CARNS, PEIXOS, OUS i LLEGUMS

Segons la raça de l’animal, els anys i la forma de sacrifici, la carn presenta un color, una olor i un sabor característic.

El color de la carn depèn del contingut d’una proteïna muscular, anomenada mioglobina, que és la que conté el ferro. De manera general, podem dir que des del punt de vista nutricional no hi ha diferències significatives entre les diferents classes de carn.

Normalment es distingeixen tres classes de carns: 1) les carns blanques, que pertanyen a animals joves, com la vedella, el cabrit i el lletó; 2) les carns vermelles, que són dels animals adults, com la vaca i el bou i 3) les carns negres, que són les obtingudes de peces de cacera.

VERITAT o FALS

És necessari prendre suplements de vitamina D.

FALS. Tot i que l’edat, el lloc o indret on es viu i el pes corporal poden ser determinants a l’hora de prendre suplements de vitamina D. Aquesta vitamina ajuda a mantenir els ossos sans, ja que promou el seu creixement i mineralització. Està relacionada amb el bon desenvolupament cel·lular i amb les funcions neuromusculars i immunes; així com es pot dir que la vitamina D és un agent que actua contra la inflamació. A més, ajuda a prevenir infeccions i resulta un nutrient important per a la reproducció.

QUÈ ÉS?

L’anisakiosi: Totes les espècies de peixos són susceptibles de ser infestades per paràsits. En la nostra àrea geogràfica del Mediterrani, els paràsits que tenen interès sanitari són les larves vives d’uns cucs de la família Anisakidae, ja que poden produir en les persones una malaltia anomenada anisakiosi.A Catalunya, entre les espècies de consum habitual que poden resultar infectades trobem, entre altres, la maire, el seitó, el verat, el sorell, el lluç, la sardina (també preparada com a arengada), el bacallà, el rap, el pagre, el congre… i cefalòpodes com els calamars, els pops, les sípies, etc.

L’ALIMENT

El tomàquet: gràcies bàsicament al seu alt contingut en aigua, té un valor calòric molt baix (100 grams d’aliment representen només unes 15-20 quilocalories). És fonamentalment ric en vitamines, de manera especial la C, la E i el betacarotè (precursor de la vitamina A); també són importants els seus valors en fibra i minerals (magnesi, de forma notòria, potassi i fòsfor); en canvi, el seu contingut en proteïnes i hidrats de carboni és quasi insignificant i en greixos és nul.

LA XIFRA

L’alcohol pur té una densitat de 0,79 grams per litre, xifra inferior a la densitat de l’aigua que és 1. La ingestió d’alcohol comestible proporciona 7 kilocalories per gram d’alcohol. El contingut d’alcohol fluctua, de manera general, des del 4-5% de les cerveses, fins al 40,50 o 60% de les begudes superalcohòliques o d’alta graduació, passant pels vins que tenen entre el 10 i 14%. En aquests casos el percentatge és l’indicador dels graus d’alcohol que porta la beguda.

HISTÒRIES DEL CAFÈ (HOMATIC VENDING)

LA LLEGENDA DEL PASTOR KALDI. En les muntanyes del Iemen un jove pastor d’un ramat de cabres va observar que algunes d’elles desapareixien durant una llarga estona i quan tornaven un feien molt alterades, saltant i barallant-se entre elles. Va estar observant durant uns dies aquest comportament anòmal de les seves cabres.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close